Hoe word je voice over? 3 tips


Blog van Vlaamse voice over Serge De Marre

Die vraag krijg ik geregeld van mensen die ook reclamespots willen inspreken. Net zoals bij vele andere beroepen of dingen die je in het leven wil doen, is ook hier één ding heel belangrijk: passie. Als je iets wil, dan moet je er voor blijven vechten tot je er geraakt.

Okay, het klinkt misschien zwaarwichtig, maar hier mijn verhaal over hoe ik voice over werd.

Radiostem

Voor mij begon het allemaal in 2000. Ik kwam een oude schoolvriend tegen die bij een lokale radio werkte en hij vroeg me of ik zin had om hem te bezoeken tijdens zijn radioprogramma. Voor ik het wist zat ik achter de microfoon en liet hij me wat plaatjes aan elkaar praten. De opname daarvan belandde op het bureau van de stationsmanager en ik kreeg mijn eigen radioprogramma op zondagnamiddag. Vergoeding? Ik kon er net een tank benzine per maand van betalen. Maar wat een fun hadden wij!

Heel wat proefprogramma's, brieven, demo's en andere radiojobs later, kom ik vier jaar later terecht bij Qmusic en krijg ik een radioprogramma. Eens je een stem bent op de Vlaamse nationale radio, gaat het net iets makkelijker.

Televisiestem

Ondertussen werkte ik ook voor VTM Nieuws als reporter voor de regio Antwerpen. VTM keurde mijn stem goed en dus ging ik al snel zelf reportages inspreken voor Het Nieuws. Nog een pak oefenen, emails sturen, bellen en demo's versturen en dan kreeg ik de vraag van Vijftv - ondertussen Vijf - om Engelstalige realityshows te voorzien van een Vlaamse stem. Vijftv bestaat nu niet meer, dus ik kan dit nu gerust wel bekennen ;-)

Voice over voor televisie

Bij Vijftv wilden ze weten of ik wel ervaring had met voice over opdrachten. "Ja hoor", was mijn antwoord. Wat niet helemaal gelogen was - want ik sprak reportages in voor VTM - maar er is toch een verschil tussen een reportage van maximum twee minuten en een televisieprogramma van 30 tot 60 minuten. Maar het ging goed en voice over Serge was gelanceerd.

Drie tips om voice over te worden

Tot slot heb ik nog drie tips voor jou:

  1. Speel met je microfoon Koop een microfoon, zet een goeie hoofdtelefoon op en spreek teksten in tot je erbij neervalt. Leer je microfoon kennen: Hoe klinkt het als ik dichtbij praat, veraf praat, beweeg, lawaai maak,... Speel de opname daarna af en wees kritisch op jezelf.

  2. Luister veel naar reclamespots Zet de radio aan, skip de muziek en luister naar de stemmen. De reclamespots zijn het belangrijkst. Hoe klinken die stemmen? Wat doen ze precies? Hoe is hun intonatie? Spreken ze dialect? Past het wel dat ze dialect spreken? Spreken ze snel of net traag? Geloof je de stem? Probeer de stemmen na te doen, kruip achter je microfoon, speel met je stem en herbeluister jezelf en... wees kritisch.

  3. Wees zelfzeker

Twijfel niet aan jezelf, maar geloof dat je het kan. Wees kritisch, maar niet negatief. Een "mooie" stem - wat is een mooie stem eigenlijk? Daar kom ik in een volgende blog op terug - is mooi meegenomen, maar geen must. Net zoals dat je geen fotomodel hoeft te zijn om acteur te worden. Er zijn toch ook acteurs van alle soorten, maten en gewichten..?

PS: die foto? Ja, dat ben ik in de voice over studio van Vijftv ergens in 2005 vermoed ik ;-)

Een professionele Vlaamse voice over boeken doe je hier!

Featured Posts
Recent Posts